Winter, sneeuw en uw zonnepanelen

De eerste sneeuw is gevallen in Nederland. Maar wat is de invloed van de wintermaanden en sneeuw op het rendement van de zonnepanelen op het dak? En dient u zonnepanelen sneeuwvrij te maken? Wij leggen het u graag uit.

 

Zonnepanelen houden geen winterslaap

Ook al is de opbrengst in de wintermaanden wel lager. Zonnepanelen houden zeker geen winterslaap. Tussen oktober en maart zorgen zonnepanelen nog altijd voor ongeveer een derde deel van de jaarlijkse opbrengst.

Het is dus een misvatting dat zonnepanelen geen stroom opwekken in de koude wintermaanden. Zonnepanelen zijn wel minder productief in de winter doordat de zon minder schijnt en minder hoog staat. En als er een pak sneeuw op uw zonnepanelen ligt zullen ze ook geen stroom opwekken.

 

Prognose per maand – zonnepanelen

In onderstaand voorbeeld ziet u de maandprognose van een testwoning in Harlingen. en de opbrengst in de wintermaanden.

  • Locatie: P.J. Troelstraat – Harlingen
  • Zonnepanelen: 8 x Astronergy 280 Wp zonnepanelen
  • Omvormer: 8 x Enphase Micro omvormer
  • Dakoriëntatie: Zuid
  • Opbrengst: Ca. 2.400 kW

 

Sneeuw op uw zonnepanelen

Belangrijk om te weten: u hoeft niet na iedere sneeuwbui uw zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Ten eerste is het glad op het dak en kan het dus gevaarlijke situaties opleveren. Ten tweede doet in de meeste gevallen de winterzon het werk voor u. Een dun laagje sneeuw wordt door de zon namelijk wel weggesmolten. Ten derde zijn uw zonnepanelen zeer kwetsbaar en u kunt ze beschadigen.

Wij raden u daarom aan om de zon en de zonnepanelen het werk te laten doen. Helemaal als het een dun laagje sneeuw betreft. En de voorspelling is dat het snel gaat dooien.

 

 

Wij raden u aan om de sneeuw niet zelf van de zonnepanelen te halen.

 

 

Meer informatie

Meer informatie over de invloed van winterweer en sneeuw op de zonnepanelen vindt u op deze pagina. 

 

Meer informatie