"Ik wil een persoonlijke service en technische zekerheid"

Zonnepanelen reinigen en schoonmaken

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm en voorzien van een speciaal zelfreinigende coating. Door een goede regenbui worden de zonnepanelen over het algemeen goed schoon gespoeld. Extra schoonmaken is daarom niet perse nodig.

 

Advies Mensonides

Ons advies is de panelen niet zelf schoon te maken als u er niet veilig bij kunt. De winst die u haalt met het schoonmaken is vaak klein. En de vraag is of dit opweegt tegen het gevaar als u zelf het dak op gaat. Een goede regenbui spoelt uw zonnepanelen goed schoon.

Alleen als de zonnepanelen echt vies zijn, kunt u er voor kiezen om 1 keer per jaar de zonnepanelen schoon te (laten) maken.

Zonnepanelen controleren op vuil

U kunt uw zonnepanelen een aantal keer per jaar controleren op vuil. Na een lange droge periode kan er ook een stoflaagje op de zonnepanelen zitten. Dit wordt bij een regenbui schoongespoeld, dit hoeft u niet zelf te doen.

 

Zijn uw zonnepanelen erg vies, dan raden wij u aan om de panelen aan het begin van de lente schoon te (laten) maken. De zon gaat dan weer meer schijnen. U heeft dan het meeste profijt van schone zonnepanelen. In de herfst kunt u controleren of er ook bladeren op uw zonnepanelen liggen.

 

Zijn uw zonnepanelen erg vies en kunt u er zelf niet veilig bij? Schakel dan altijd een schoonmaak bedrijf in die gespecialiseerd is in het schoonmaken van zonnepanelen.

Tips voor het schoonmaken van  zonnepanelen

Wij adviseren alleen zonnepanelen schoon te (laten) maken als ze echt vies zijn. Een stoflaagje op de zonnepanelen heeft maar een hele kleine invloed op de opbrengst.

Wilt u toch zelf de zonnepanelen schoonmaken, maak dan gebruik van onderstaande tips.

 

1. Schakel het zonne-systeem uit

Zonnepanelen zijn kwetsbaar. Ga altijd voorzichtig te werk. Schakel het zonne-systeem uit. Kom tijdens het schoonmaken niet aan de bekabeling en leun niet op de zonnepanelen.

 

2. Reinig uw zonnepanelen in het voorjaar

Vanaf april schijnt de zon weer vaker en gaan de zonnepanelen weer meer energie opwekken. Maak uw zonnepanelen daarom in het voorjaar schoon. Doe dit als de zonnestraling laag is. Dus op een bewolkte dag.

 

 

3. Reinig uw zonnepanelen niet in de volle zon

Wij raden af om de zonnepanelen in de volle zon schoon te maken. Grote temperatuur verschillen kan het glas namelijk doen barsten. Ook droogt het water te snel op en blijven er watervlekken achter.

 

 

4. Gebruik geen schoonmaakmiddelen

Wij raden af om schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dit kan de speciale coating van de zonnepanelen aantasten. Kalkvrijwater of regenwater is voldoende om de panelen schoon te krijgen.

 

 

5. Maak gebruik van (kalkvrij) water en een zachte doek / spons

Gebruik voor het schoonmaken van de zonnepanelen lauw water (het liefst kalkvrijwater). Hardnekkig vuil, zoals vogelpoep, haalt u ook gewoon weg met water en een zachte doek. Geen kalkvrijwater? U kunt ook gebruik maken van opgevangen regenwater.

Kunt u niet goed bij de zonnepanelen komen. Dan kunt u ook gebruik maken van een tuinslang om het stof van de zonnepanelen te verwijderen.

 

 

6. Laat de zonnepanelen drogen

U hoeft de zonnepanelen niet zelf af te drogen.

Let op: schoonmaken zonnepanelen

 

Maak bij het schoonmaken van zonnepanelen alleen gebruik van:

  • Water (het liefst kalkvrijwater)
  • Een zachte doek of spons
  • Zijn de zonnepanelen lastig bereikbaar, dan kunt u gebruik maken van een tuinslang

 

 

Maak bij het schoonmaken NOOIT gebruik van:

  • Gebruik GEEN Schuurspons
  • Gebruik GEEN (Agressieve) schoonmaakmiddelen – schuurmiddelen
  • Gebruik GEEN Hogedrukspuit

Vragen over het schoonmaken van zonnepanelen?

Heeft u nog vragen over het schoonmaken van zonnepanelen, neem dan contact met ons op.

Wij geven u graag advies.

 

Contact opnemen

Technisch zeker. Persoonlijk warm.