fbpx

Omschrijving


In februari 2021 hebben wij de werkzaamheden afgerond van diverse duurzame installatiewerkzaamheden bij een monument woning in Bolsward. (Friesland).

Het verduurzamen van een monument is vaak wat lastiger dan nieuwbouw. Wij zien echter altijd voldoende mogelijkheden om een monument te verduurzamen. Nu de werkzaamheden zijn afgerond hebben wij Mollo Spijkstra gesproken over het verduurzamen van zijn woning.

 

Adres:  Broerestraat 13, Bolsward
Bouwjaar:  1803
Gezin:  5 personen
Doel:  Verlagen CO2 footprint.

Extreem stille warmtepomp

Installaties: o.a. Hybride warmtepomp, warmtepompboiler en zonnepanelen.

 


Monument uit 1803 verduurzamen

met een Hybride Warmtepomp, Warmtepompboiler en zonnepanelen

Mollo Spijkstra, directeur van Wicks, woont in prachtig monument uit 1803 aan de Broerestraat in Bolsward. Hij woont hier samen met zijn gezin al meer dan 20 jaar, en sinds het betrekken van de woning is hij al bezig met het isoleren en verduurzamen van de woning.

“In het jaar 1999 zijn wij in deze woning komen wonen en hebben toen de vloer en wanden geïsoleerd. Later is isolatieglas geplaatst waar dit mogelijk was. Ook is er vloerverwarming en wandverwarming geplaatst op de begane grond en boven in de badkamer.”

Zonnepanelen


In 2019 zijn zonnepanelen geplaatst, in totaal 16.

“Ik wilde graag mijn woning verder verduurzamen met zonnepanelen maar aangezien ik in een monument woon zijn deze panelen uiteindelijk op het garage dak geplaatst, een mooie oplossing. Ik heb mij zelf vooraf eerst goed verdiept in de verschillen die er zijn met betrekking tot zonnepanelen en omvormers. Na veel te hebben gelezen hierover, was mijn conclusie te kiezen voor het merk LG zonnepanelen in combinatie met Enphase Micro-omvormers. Ik heb vervolgens bij verschillende lokale installatiebedrijven mijn wensen kenbaar gemaakt.”

“Na wat gesprekken te hebben gevoerd, kreeg ik het beste gevoel bij Mensonides Installatie. Zij hebben veel ervaring in het plaatsen van zonnepanelen met micro-omvormers. En in 2019 zijn de zonnepanelen naar volle tevredenheid geplaatst.”

Hybride warmtepomp


“Na de installatie van de zonnepanelen ben ik mij gaan verdiepen in warmtepompen. Eigenlijk was in eerste instantie mijn doel om de woning helemaal van het gas af te halen. In overleg met Mensonides Installatie heb ik uiteindelijk gekozen voor een Hybride oplossing. Dus een CV-ketel in combinatie met een Warmtepomp. Om de woning helemaal van het gas af te kunnen halen is best een grote warmtepomp nodig met veel vermogen, het moet dan ook een realistisch doel blijven.“

“Omdat ik in bebouwd gebied woon was één van mijn vereiste dat de warmtepomp extreem stil moest zijn. In mijn speurtocht naar een zeer stille warmtepomp kwam ik uit bij Viessmann. De warmtepomp van deze producent beschikt over een akoestisch geoptimaliseerde ventilator met slimme toerentalsturing. Dit draagt sterk bij tot de vermindering van het luchtgeluid. Hierdoor worden de lage frequenties, die bij traditionele warmtepompen te horen zijn, vermeden.”

“Viessmann behoorde niet tot de standaard leveranciers van Mensonides, maar zij zagen geen bezwaar om deze duurzame klus op te pakken.”

Warmtepompboiler


“Voor het bereiden van warm water heb ik gekozen voor een warmtepompboiler. De warmtepompboiler maakt net als de warmtepomp gebruik van de buitenlucht. Mensonides Installatie adviseerde mij om de aanvoer en afvoer via de buitenlucht te doen. Door het plaatsen van een bypass klep kan in de zomer de warmte van zolder gebruikt worden door de warmtepompboiler. Dit heeft als voordeel dat de warme zolder daardoor zal afkoelen.”

 

Samenwerking met Mensonides Installatie

“Over de samenwerking met Mensonides ben ik zeer te spreken. Ik vind het leuk om zelf veel uit te zoeken en me te verdiepen in de materie. Mensonides Installatie heeft mij daarbij goed geadviseerd en meegedacht. De installatie is goed verlopen, de monteur heeft zeer netjes gewerkt en ik been zeer tevreden over het eindresultaat.”

Wilt u zelf ervaren hoe stil deze Warmtepomp is? Neem contact met ons op.

Werkzaamheden


Bij het monument in Bolsward hebben wij onderstaande installatiewerkzaamheden uitgevoerd.

 


Verwarming

CV-ketel in combinatie met Warmtepomp (Hybride Warmtepomp).

 

Installatiewerkzaamheden verwarming

CV-ketel en warmtepomp zijn op zolder geplaatst. De buitenunit van de warmtepomp is in overleg met de bewoner buiten op het dak geplaatst.

 

Extra werkzaamheden

 • Installeren buffervat van 200 liter, deze wordt weersafhankelijk op temperatuur gestookt.
 • De oude vloerverwarmingspompen zijn vervangen voor energiezuinige vloerverwarmingspompen. Deze nieuwe pompen verbruiken veel minder stroom. Hierdoor wordt een mooie besparing gerealiseerd op het stroomverbruik.
 • In de woning was reeds een Evo-home systeem aanwezig. Met dit systeem kan per ruimte worden ingesteld hoe warm het er moet worden. Dit systeem is opnieuw ingeregeld.

 

 


Warm water

De warmtepompboiler zorgt voor het warm water in de woning.

 

Installatiewerkzaamheden Warmtepompboiler

 • Realisatie luchtafvoer- en luchttoevoer kanaal in combinatie met bypass klep. Hiermee kan in de zomer de warmte van zolder gebruikt worden door de warmtepompboiler en de warme zolder zal afkoelen.
 • De warmtepompboiler is in serie met de cv-ketel geïnstalleerd. Wanneer het rendement in een strenge winter zeer laag, het warm water via de CV-ketel wordt geleverd.

 

 


Zonnepanelen

LG Zonnepanelen in combinatie met Enpahse IQ7 Plus Micro-omvormers.

 

Installatiewerkzaamheden zonnepanelen

Er zijn 12 zonnepanelen geïnstalleerd op de garage en nog eens 4 op de overkapping in de tuin.

 • Merk: LG Solar
 • Type: LG320N1K-V5 | NeOn2 – Mono – All Black
 • Vermogen: 320 Wp.
 • Opbrengst 1e jaar: 5.120 kWh.
 • Aantal: 16

 

Omvormer

 • Merk: Enphase (Micro-omvormer)
 • Type omvormer:  IQ7PLUS-72-2 INT

 

Montage materiaal – Montage systeem

 • Merk: ESDEC montagesystemen
 • Type: Clickfit EVO schuindak

 

Foto's buitenunit


Foto’s van de buitenunit die op een platdak is geplaatst.

Leidingwerk


Het aangebrachte leidingwerk.

Foto's binneninstallatie


Foto’s gemaakt tijdens de installatiewerkzaamheden van de warmtepomp, warmtepompboiler en buffervat. De CV-ketel was in 2020 al vervangen.

Foto's Zonnepanelen


Viessmann Warmtepomp


Vitocal 200-S – voordelig alternatief voor nieuwbouw en renovatie

De Viessmann Vitocal 200-S is een lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan het water voor de vloerverwarming. Hierbij wordt maar liefst drie- tot viermaal meer energie afgegeven dan er voor de werking wordt verbruikt.

De warmtepomp kan in combinatie met een CV-ketel worden geplaatst. In deze opstelling zorgt de warmtepomp in de meeste gevallen voor het verwarmen van de woning. Alleen als het heel koud is, springt de CV-ketel bij.

 

Extreem stille buitenunit

De hoogwaardige, akoestisch geoptimaliseerde ventilatoren in combinatie met een slimme toerentalsturing dragen bij aan de vermindering van het luchtgeluid bij vollast en deellastwerking. De lage frequenties die bij de traditionele warmtepompen als storend worden beschouwd, worden hierdoor vermeden.

In de nachtmodus wordt het geluidsniveau van de buitenunit nog meer verminderd.

 

Warmtepompboiler


De Warmtepompboiler is een energiezuinig elektrische boiler, waarbij het leveren van warm water op een duurzame manier plaatsvindt.

De warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp uit de buitenlucht of binnenlucht gehaald en gebruikt voor het
opwarmen van warm tapwater. Hierdoor wordt het stroomverbruik tot een minimum beperkt door gebruik te maken van de aanwezige omgevingswarmte: buitenlucht of binnenlucht.

De ingebouwde boiler van 250 liter voorziet in een ruime warmwatervoorziening van een woning.

 

Werking Warmtepompboiler

De warmtepompboiler is uitgerust met een koelvloeistof die bij lage temperatuur kookt. Tijdens dit proces treedt gasvorming op. De compressor perst dit gas samen en hierdoor stijgt de temperatuur. Deze temperatuurstijging geeft warmte af aan het aanwezige water in de boiler. Hierna wordt de druk verlaagd, het gas wordt weer vloeistof en de cyclus begint opnieuw.

Het boilervat bevat ook over een elektrisch element om het water nog sneller op temperatuur te krijgen.


Ook uw monument of oude woning verduurzamen?

Kies voor Mensonides Installatie, wij geven u eerlijk advies over verduurzamen van uw (oude) woning in Friesland met een Hybride Warmtepomp, Warmtepompboiler en zonnepanelen. Vraag nu een offerte aan. Wij geven u persoonlijk en eerlijk advies. 

Offerte aanvragen

 

Wij plaatsen Hybride Warmtepompen, Warmtepompboilers en Zonnepanelen in de hele provincie Friesland. 

Technisch zeker. Persoonlijk warm.