fbpx

Zonnepanelen


Eind 2021 hebben wij 604 zonnepanelen geplaatst in Raerd bij een agrarisch bedrijf. Omdat er in dit gebied beperkte netcapaciteit is voor het terug leveren, is er in overleg met Liander besloten om te kiezen voor Dynamisch terugleveren.

Met Dynamisch terugleveren kan er, zolang er binnen de opgegeven spanningswaardes wordt gebleven, gewoon teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Dit is een tijdelijke oplossing tot het moment dat het net is verzwaard.

Dynamisch terugleveren


Door het toepassen van Dynamisch Terugleveren was het bij deze klant toch mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.

 

Transportbeperking door te hoge spanning

Normaal gesproken zou er bij de klant door te hoge spanning in het elektriciteitsnet een transport beperking door Liander worden transportbeperking afgegeven, ook al vindt de overschrijding van de spanning maar incidenteel plaats. Met Dynamisch Terug leveren gedoogt  Liander de teruglevering van energie zolang het elektriciteitsnet dat toelaat. De transportbeperking blijft wel het uitgangspunt. Leidt de teruglevering tot het overschrijden van de spanningsbandbreedte, dan wordt de hoeveelheid teruggeleverde energie gereduceerd.

Het Dynamisch Terugleveren werkt via de instellingen in de omvormers, zodat de opgegeven spanningsbreedte niet wordt overschrijd. Het terugregelen gebeurt geleidelijk en alleen wanneer dit voor het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk is. In plaats van een volledige transportbeperking krijgt deze klant dus alsnog de gelegenheid om voor het grootste deel van de tijd energie terug te leveren aan het net.

Met deze regeling kan de klant dus een groot deel van de jaarlijkse energie toch terugleveren. Alleen als de spanning te hoog wordt, zal de opgewekte energie niet worden teruggeleverd.

 

Wanneer kan het toegepast worden?

Dynamisch Terugleveren is niet voor iedereen een passende oplossing. Klanten die een transportbeperking krijgen op basis van een capaciteitsknelpunt (te weinig transformatorcapaciteit) zijn niet geholpen met deze regeling. Het is alleen van toepassing op situaties waarbij de spanning in het net het knelpunt vormt.

Meer informatie op: www.liander.nl/dynamischterugleveren

Installatiewerkzaamheden


Zonnepaneel

  • Aantal: 604 panelen
  • Merk: LONGi solar
  • Type: LR4-60HPH-375M | Black-White – Half Cut
  • Vermogen: 375 Wp per paneel
  • Totaal vermogen: 226,5kWp

 

 

Omvormer

  • Merk: SUNGROW
  • Type: CX SG40CX
  • Aantal: 4

 

 

Montage materiaal

  • Merk: SOLAR STELL

 

Locatie


Agrarisch bedrijf Wilman

Snitserdyk 11

9012 DR Raerd

 

 

Foto's | zonnepanelen


De 604 zonnepanelen liggen inmiddels netjes op hun plek. Hieronder een aantal foto’s van de installatiewerkzaamheden- zonnepanelen.

Foto's omvormer - elektrische installatie


Foto's reclamebord


In de paardenbak – manege hebben wij als Mensonides Installatie een reclamebord opgehangen.


Wilt u ook uw agrarisch bedrijf verduurzamen met zonnepanelen?

Neem contact met ons op. Wij geven u inzicht in de mogelijkheden, opbrengst, terugverdientijd en besparing.

 

Contact opnemen

 

Mensonides Installatie, eerlijk advies over Zonnepanelen. 

Technisch zeker. Persoonlijk warm.