fbpx

"Ik wil graag eerlijk advies en technische zekerheid"

Soorten omvormers voor zonnepanelen

Om de stroom die zonnepanelen opwekken om te zetten naar bruikbare wisselstroom is een omvormer nodig. Een omvormer zorgt er dus voor dat de opgewekte energie geschikt is voor het elektriciteitsnet.

Omvormers zijn dus een zeer belangrijk onderdeel van uw zonnepanelen installatie. Op de markt zijn verschillende soorten beschikbaar. Eigenlijk wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten omvormers:

 • String omvormers
 • Power optimizers

Kiest u een micro omvormer of power optimizer? Of is een string omvormer een betere keuze?

Micro-omvormers

Wij kiezen bij particulieren vaak voor een zonnepanelensysteem Micro-omvormers. De micro-omvormers bieden u een aantal essentiële voordelen. Lees hier alles over de voordelen van Micro-omvormers.

In onze offerte ziet u altijd duidelijk welke soort omvormer wij u adviseren. Heeft u vragen over deze keuze. Neem contact met ons op en wij geven een toelichting op de keuze. 

Uitleg verschillen omvormers

Normaal gesproken werkt een zonnepanelen-installatie zo sterk als de zwakste schakel. Dit betekent dat een paneel met schaduw of vuil de prestatie van alle in serie geschakelde zonnepanelen bepaalt.

De oplossing hiervoor is gebruik te maken van power optimzers of micro-omvormers. Met Micro omvormers en power optimizers wordt elk zonnepaneel op uw dak afzonderlijk geregeld. Hierdoor geven zonnepanelen nog meer opbrengst.

 

Video – verschil omvormers

In onderstaande video wordt u uitgelegd wat het verschil is tussen micro-omvormers, string-omvormers en string-omvers met power optimizers.

 

String omvormer

Bij een stringomvormer worden de zonnepanelen in een serie aan elkaar gekoppeld. Er wordt dus gebruik gemaakt van één omvormer voor de hele zonnepanelen installatie.

String omvormers worden vooral toegepast wanneer de zonnepanelen allemaal dezelfde dakoriëntatie hebben en er weinig tot geen last is van schaduw.

Wij werken onder andere met de volgende merken stringomvormers.

 • SMA
 • Fronuis
 • Omnik
 • Solax

 

 

Micro-omvormers

Een micro-omvormer zet de stroom van elk individueel zonnepaneel direct om in bruikbare wisselstroom. Achter elk paneel wordt een micro-omver geplaatst.  Dit is dus direct het grote verschil met traditionele string-omvormersystemen.

Er wordt bij dit systeem ook geen centrale omvormer meer in huis geplaatst.

Wij werken met het volgende merk als Micro-Omvormer

 • Enphase – Micro Omvormer
  • Bij het project ‘Zon op je Huis‘ hebben wij gekozen voor Enphase Micro-omvormers.
  • Meer informatie over Micro-omvormers vindt u hier.

 

 

Power-optimizers

Bij een power-optimizer wordt ook elke zonnepaneel individueel geregeld door achter elke paneel een power optimizer te plaatsen. Echter wordt hier nog wel gebruik gemaakt van één centrale omvormer.

 

Wij werken met het volgende merk als Power-Optimizer.

 • Solar Edge – Power Optimizers

Mirco-omvormers: beste prestaties uit elk afzonderlijke paneel

De micro-omvormers en power optimizers halen daarmee de beste prestaties uit elk afzonderlijk zonnepaneel. Dus als er schaduw of een hoop bladeren de prestatie van één paneel belemmeren, heeft dit geen invloed op de andere panelen.

Vermogen omvormer

Wij maken gebruik van speciale software om het juiste vermogen van de omvormer te bepalen.

De omvormer heeft altijd een lager vermogen dan het vermogen van de zonnepanelen. Dit geeft u namelijk een hogere jaaropbrengst.

Meer informatie over het vermogen van de omvormer, leest u hier.

Advies op maat

Wij helpen u graag persoonlijk bij de keuze van de beste zonnepanelen met omvormer. 

Wij brengen uw situatie en vooraf duidelijk in kaart en wij komen langs voor een opname bij u thuis. 

Advies op maat

Technisch zeker. Persoonlijk warm.
X