fbpx

"Ik wil graag eerlijk advies en technische zekerheid"

Hoeveel gas verbruikt een CV-ketel?

De CV-ketel is de grootste gasverbruiker in een woning. En hoe kouder het wordt, hoe meer gas de cv-ketel verbruikt.

Daarnaast zorgt de CV-ketel meestal ook voor het warm water in de woning. Hoe meer warm water er wordt gebruikt, hoe meer gas de CV-kete verbruikt. De verdeling van het gasverbruik voor de verwarming en warm water is:

  • Verwarming: 75%
  • Warm water: 20%
  • Gasfornuis: 5%

 

 

Gasverbruik CV-ketel

Hoeveel gas een CV-ketel precies verbruikt verschilt sterk per woning en gezinssituatie. Ook is het verbruik sterk afhankelijk van de buitentemperatuur. Een koude periode of een frisse lente kan van grote invloed zijn op het gasverbruik. Het jaarlijkse gasverbruik kan dan zo maar 20% hoger liggen dan het jaar er voor.

Om u toch een beeld te geven, staat hieronder een inschatting van het gemiddelde gasverbruik per type woning. Let op: er zijn veel factoren die van invloed zijn op het gasverbruik in uw persoonlijke situatie. Is uw woning heel goed geïsoleerd dan ligt het gasverbruik waarschijnlijk lager, is uw woning minder goed geïsoleerd dan kan het gasverbuik hoger liggen.

 

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar:
Appartement 800 – 1.000 m3
Tussenwoning 1.350 – 1.750 m3
Hoekhuis 1.600 – 2.000 m3
2-onder-1 kap 1.600 – 2.000 m3
Vrijstaande woning 2.200 – 2.400 m3

 

Stookseizoen

Het meeste gas wordt verbruikt in de koude maanden, ook wel stookseizoen genoemd. Het stookseizoen valt in de periode wanneer de buitentemperaturen gemiddeld gezien laag zijn: oktober, november, december, januari, februari, maart en april.

Zie ook onderstaande tabel.

 

 

 

Wilt u extra besparen op uw gasverbruik? 

Bekijk hier onze bespaartips.

 

 

Welke factoren zijn van invloed op het gasverbruik

De hoeveelheid gas dat daadwerkelijk wordt verbruikt door de CV-ketel is sterk afhankelijk van onder andere:

 

  • Grote van de woning: hoe groter de woning hoe hoger het gasverbruik.
  • Bouwjaar: Oude woningen (gebouwd voor 1992) verbruiken vaak meer gas doordat de er minder goede isolatie is. Nieuwe woningen (gebouwd vanaf 1992) verbruiken vaak minder gas.
  • Isolatie van de woning: Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe beter de warmte binnen blijft.
  • Type afgiftesysteem: radiatoren of vloerverwarming. Over het algemeen zal een vloerverwarming minder gas verbruiken. Dit is echter wel afhankelijk van de isolatie in de woning.
  • Type thermostaat: Een modulerende thermostaat zorgt voor gelijkmatige verwarming van de woning.
  • Periodiek onderhoud: Een goed onderhouden CV-ketel stookt zuiniger.
  • Vuilafscheider en automatische ontluchter: door het toepassen van slimme nieuwe technieken, bespaart u extra op gasverbruik
  • Warm water verbruik: hoe langer er wordt gedoucht hoe hoger het gasverbruik. Indien er een bad aanwezig is, zal dit ook van invloed zijn op het gasverbruik.
    Gemiddeld verbruikt één persoon ca. 100 m3 per jaar voor warm water. Gebruikt u veel warm water (douch & bad) dan geldt een gasverbruik van ca. 140 m3 per persoon per jaar.

 

Gasverbruik nieuwe CV-ketel

Met een nieuwe CV-ketel bespaart u in bijna alle gevallen op het gasverbruik. Nieuwe CV-ketels zijn  energiezuiniger. En door het gebruik van nieuwste technieken zoals de nieuwe Tapwater Technologie van ATAG CV-ketels wordt er nog meer op gas bespaard.

Wilt u het gasverbruik van uw nieuwe CV-ketel vergelijken met uw oude CV-ketel, houd dan rekening met het volgende:

 

  • Warmwaterklasse ook van invloed op het gasverbruik: Het gasverbruik van de nieuwe CV-ketel is ook afhankelijk van de warmwaterklasse van de nieuwe CV-ketel. De warmwaterklassen zijn onderverdeeld in: CW3, CW4, CW5 en CW6. Hoe hoger de warmwaterklasse hoe meer warm water comfort u heeft, maar ook hoe hoger het gasverbruik. Heeft de nieuwe CV-ketel een hogere warmwaterklasse dan uw vorige ketel? Dan heeft dit invloed op het gasverbruik.

 

  • Buitentemperatuur van grote invloed: Vergelijkt u het gasverbruik van uw nieuwe CV-ketel met uw oude cv-ketel? Vergelijk dit dan altijd over een langere periode (minimaal een jaar). Ongeveer 80% van het gasverbruik wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning. De buitentemperatuur heeft dus een zeer grote invloed op het gasverbruik. Een koude winter of een lange frisse lente kan uw jaarlijkse gasverbruik tot wel 20%  doen verhogen.

 

  • ATAG One Zone – modulerende thermostaat: Heeft u gekozen voor een nieuwe ATAG One Zone thermostaat. Dan beschikt u over een slimme modulerende thermostaat. Een modulerende thermostaat zorgt ervoor dat uw woning gelijkmatiger verwarmd wordt. Hierdoor zal de cv-ketel minder vaak op vol vermogen draaien. Dit levert u een gasbesparing op.

    Voorbeeld werking modulerende thermostaat:
    Stel u heeft de thermostaat ingesteld op 21 graden en het is 20 graden in de woonkamer. Dan zou een niet modulerende thermostaat op volle kracht gaan opwarmen om er nog 1 graad bij te krijgen.Een modulerende thermostaat doet dat niet. Deze stuurt het signaal van die ene graad door naar de CV-ketel en die gebruikt precies genoeg energie om net die ene graad te verwarmen. Een modulerende thermostaat zorgt er dus voor dat de CV-ketel voor een kleine opwarming niet “vol gas” gaat.>> Lees hier alles over de ATAG One Zone slimme thermostaat.

 

Heeft u nog vragen?

Mensonides Installatie levert en installeert CV-ketels in de hele provincie Friesland. Heeft u vragen over het kopen van een nieuwe CV-ketel? Of bent u opzoek naar een installatiebedrijf voor het onderhoud van de CV-ketel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel: 0517 – 41 26 58

 

Contact opnemen

 

Technisch zeker. Persoonlijk warm.