fbpx

Alles over de Gasketelwet 

Op deze pagina informeren wij u over de nieuwe Gasketelwet.

Zoals het nu staat gaat de nieuwe Gasketelwet in op 1 april 2023. Vanaf dan mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven gasverbrandingsinstallaties (zoals CV-ketels) plaatsen, onderhouden en repareren. De gasketelwet moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat.

De nieuwe wet geldt voor het installeren, repareren, onderhouden én het in bedrijf stellen van alle gasverbandingsinstallaties, zoals: cv-ketels, geisers, gashaarden enz.

 

 

Mensonides Installatie is gecertificeerd

Bij Mensonides Installatie staan veiligheid en vakmanschap hoog in het vaandel. Alle monteurs die werken met CV-ketels hebben hun vakbekwaamheid aangetoond en hebben inmiddels hun CO-certificaat gehaald. Hiervoor hebben onze monteurs een praktijk- en theorietoets afgelegd. Ook als bedrijf zijn wij CO-gecertificeerd.

Vanaf 1 december 2022 zijn wij volgens de richtlijn van deze wet gaan werken.

 

 

Veel gestelde vragen Gasketelwet

Hieronder vindt u de veel gestelde vragen over de Gasketelwet (CO-certificering).

De Gasketelwet (ook wel CO-certificering) is een Nederlandse wettelijke regeling die vakbekwaamheidseisen stelt aan CV-monteurs en installatiebedrijven die gasverbrandingsinstallaties (zoals CV-ketels) plaatsen, onderhouden en repareren.

Monteurs dienen een theorie- en praktijkexamen af te leggen. Installatiebedrijven moeten zich certificeren.

De Gasketelwet gaat in op 1 april 2023 en is bedoeld om het aantal koolmonoxide-incidenten terug te dringen.

De regeling is van toepassing op werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties inclusief luchttoevoer en rookgasafvoer.

De Gasketelwet moet ervoor zorgen dat plaatsing en onderhoud van CV-ketels [gasverbrandingsinstallaties] enkel plaats vindt door hiervoor gecertificeerde monteurs en bedrijven. Met als doel de veiligheid van installaties te verbeteren en zo het aantal koolmonoxide ongevallen te verminderen.

 

Door de invoering van de gasketelwet worden de regels strenger. Hierdoor gaan onze monteurs uitgebreidere controles uitvoeren. Ook worden alle metingen vastgelegd in ons systeem.

Onze monteurs zijn door de gasketelwet langer bezig, daarom worden onze onderhoudsabonnementen per 1 februari 2023 verhoogd. Meer over deze verhoging leest u hier.

De strengere regels gelden ook voor de rookgasafvoer. Tijdens het onderhoud wordt er gekeken of uw rookgasafvoer voldoet aan de nieuwe regels, zoals:

  • Is de rookgasafvoer juist bevestigd en voorzien van beugels.
  • Is er gebruik gemaakt van de juiste materialen.

Helaas kan het voorkomen dat uw CV-ketel installatie niet voldoet aan de eisen van de strengere regels van de nieuwe gasketelwet. In dit geval informeert onze monteur u hierover en ontvangt u van ons een offerte voor het aanpassen van de installatie.

Consumenten mogen vanaf 1 april 2023 alleen nog een gecertificeerd bedrijf inschakelen voor het plaatsen, onderhouden en repareren van hun gasverbrandingsinstallatie. In het register het register van de toelatingsorganisatie kunt u nagaan of een bedrijf gecertificeerd is.

Onze monteurs hebben tevens een bewijs van persoonlijke certificering.

Er zijn brandverzekeringen en/of opstalverzekeringen die periodiek onderhoud aan de cv-ketel verplichten.

U moet dan kunnen aantonen dat de cv-ketel in onderhoud is bij een gecertificeerd installatiebedrijf als u schade claimt. Als u dient niet kunt aantonen, dan bestaat het  risico dat uw verzekering niet uitkeert bij schade door de cv-ketel.

Onderhoud is niet wettelijk verplicht. Voor een veilige werking wordt het echter zeer streng aanbevolen om uw cv-ketel periodiek te onderhouden.

Daarnaast is de garantie een belangrijke reden voor CV-ketel onderhoud.  Als uw cv-ketel niet volgens de voorschriften wordt onderhouden, dan komt de garantie te vervallen.

Het zelf in inbedrijfstellen van de cv-ketels is niet toegestaan. Het is namelijk verboden om een gasverbrandingstoestel in bedrijf te stellen zonder certificering.

Staat uw vraag er niet bij?

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

Stel hier jouw vraag

Neem contact met ons op

Wij zijn online en telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 – 17.00 uur. 

0517 – 41 26 58

info@mensonides.nl

Contactformulier

Mensonides voor installatie, service en onderhoud

  • Persoonlijke service, sinds 1978
  • Technische zekerheid
  • Lokaal installatiebedrijf uit Harlingen (werkgebied is Friesland)
Technisch zeker. Persoonlijk warm.