fbpx

"Ik wil graag besparen op mijn energiekosten"

Mensonides adviseert je over hoe je energiezuinig kunt wonen

Energiezuinig wonen

Voor velen staat energiezuinig wonen hoog op de lijst wanneer er een nieuw huis gebouwd wordt of een bestaand huis wordt gerenoveerd. Er wordt gezocht naar een energie-efficiënte manier om de woning te verwarmen en om warm water te produceren. Maar ook wordt er gekeken naar hoe de warmte het beste in huis opgeslagen kan worden en hoe men comfortabeler kan wonen.

Bij Mensonides kun je terecht voor gratis advies over energiezuinig wonen. Zo kan er samen met jou gekeken worden naar hoe jouw woning energiezuiniger gemaakt kan worden. Hierbij kun je denken aan isolatie van vloeren, daken en muren; zonnepanelen; het dichten van kieren en naden; dubbel of isolatieglas; een warmtepomp; een zonneboiler et cetera.

Tegenwoordig worden er al vele experimenten gedaan met nieuwbouwhuizen in Nederland die van de beste opties worden voorzien waardoor er een passief huis wordt opgeleverd. Dit is een klimaatneutrale woning waarbij de woning net zoveel energie opbrengt als dat het verbruikt. Een andere benaming hiervoor is een “nul op de meter” woning.

Ik wil een vrijblijvende offerte ontvangen

De medewerkers van Mensonides stellen graag een vrijblijvende offerte voor jou op. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de klantenservice. Jouw wensen en situatie worden besproken en van daaruit kan de expert een offerte voor je opstellen.

Offerte aanvragen

Maatregelen om een energiezuinige woning te creëren

Duurzame innovaties schieten als paddestoelen uit de grond. Tegenwoordig is het verwarmen van een woning door middel van een cv-ketel heel normaal. Maar voordat je het weet vind je stoken via een cv-ketel ouderwets en zoek je naar nieuwe duurzame oplossingen. Bovendien is een energiezuinige woning meer waard omdat de maatregelen worden gezien als woningverbetering.

Voor veel van onderstaande manieren van verduurzaming bestaan subsidies waar je recht op kan hebben. Kijk hiervoor op onze pagina over subsidies.

Isolatie

Door de woning goed te isoleren houd je de warmte in huis. Het kan niet ontsnappen door de daken, vloeren en muren als je deze goed geïsoleerd hebt. Daarnaast houd je hiermee vocht en schimmels tegen, wat zorgt voor een gezonder en comfortabeler leefklimaat. Een goed geïsoleerde woning is niet alleen kostenbesparend maar ook fijner om in te wonen. Zo heb je in huis koele zomers en warme winters.

Onderdelen in de woning die geïsoleerd kunnen worden zijn onder andere vloeren, daken, muren, leidingen, deuren en de bodem.

Ventilatie

Als je je woning hebt geïsoleerd dan wordt de natuurlijke ventilatie onderbroken omdat de kieren en naden in de woning zijn gedicht. Actief ventileren is dan van belang omdat je geen vocht en schimmels in huis wilt hebben en graag leeft in een schone en frisse lucht. Tegenwoordig worden er ventilatiekanalen aangelegd waarbij het rooster boven het kozijn schone lucht aanvoert en vuile lucht afvoert. Omdat de schone lucht die wordt aangevoerd vaak koud is moet de cv-installatie harder werken om de woning te verwarmen. Om dit tegen te gaan kan een WTW unit (warmte-terugwin-unit) geïnstalleerd worden. Bij dit systeem wordt de lucht van buiten eerst verwarmd voordat het de woning in wordt geblazen.

Dubbel glas of geïsoleerd glas

Met het vervangen van de ramen kun je veel besparen op de stookkosten. Helemaal wanneer je enkel glas hebt. Er kan gekozen worden voor dubbel glas of geïsoleerd glas, het zogenaamde HR+ en HR++ glas. Het jaarlijkse energieverbruik kan met 20m³ teruggebracht worden als je kiest voor andere ramen. Dus ook als de ramen nog niet aan vervanging toe zijn is het een slimme investering. Het geld wat geïnvesteerd wordt kan snel worden terugverdiend. Bovendien werkt dubbel glas ook inbraakwerend.

Warmtepomp

Een manier om de woning duurzaam te verwarmen is met het gebruik van een warmtepomp. De gratis warmte uit de aardbodem en de natuur wordt door dit systeem opgeslagen waardoor je in de toekomst ook niet meer afhankelijk bent van alleen aardgas. De warmtepomp gebruikt alleen energie om het verwarmde water rond te pompen.

Zonnepanelen

Door zonnepanelen op het dak te plaatsen gebruik je de zon om jouw eigen energie op te wekken. Het gebruik van zonnepanelen wordt ook veel gebruikt bij een zogenaamde nulwoning waar je €0 op de energierekening hebt staan. De energie die daarbij teveel wordt opgewekt wordt door het nutsbedrijf opgeslagen en kan door jou gebruikt worden zodra het nodig is.

Zonneboiler

Met een zonneboiler kun je tot wel 60% besparen op het verwarmen van water omdat de cv-installatie minder werk hoeft te verrichten. Op het dak van de woning wordt een zonnecollector geplaatst welke zonnestralen opvangt waarmee het kraanwater verwarmd kan worden. Dit water wordt vervolgens opgeslagen in een boilervat en kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het douchen. Als het water in het boilervat koud is geworden dan wordt de cv-ketel ingeschakeld om het water op te vangen.

Kieren dichtmaken

Door kieren en naden in de woning dicht te maken wordt er gezorgd dat er geen koude en vochtige lucht het huis binnendringt. Daarnaast bespaart het energie en is het geluidwerend. Het dichtmaken van kieren en naden is een eenvoudige maatregel en is vaak toe te passen op de aansluitingen van kozijnen, deuren, het vloerluik en tussen de verschillende bouwdelen. Voor het optimale resultaat kunnen ramen en deuren worden voorzien van tochtstrips.

Spaarlampen en LED verlichting

De vervangers voor de ouderwetse gloeilamp: spaarlampen en LED verlichting. Als je gaat voor energiezuinige verlichting dan kun je  kijken naar de klassen waarin de verlichting is ingedeeld. A staat hierbij voor het zuinigst en G voor het meest verspillend. Daarnaast is LED verlichting ook nog milieuvriendelijk omdat hier geen kwik in is verwerkt.

Technisch zeker. Persoonlijk warm.