fbpx

Omschrijving


In het centrum van Leeuwarden hebben we bij een historisch pand – rijksmonument – de hele installatie vernieuwd en verduurzaamd.

Voor het verwarmen van de woning is gekozen voor een hoog temperatuur DVM S lucht/water Warmtepomp van Samsung. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht. Duurzaam verwarmen zonder gas.

En uiteraard zijn er zonnepanelen geplaatst voor het opwekken van groene stroom.

Verduurzamen historisch pand


Het verduurzamen van een historisch pand is maatwerk. Er bestaan vele mogelijkheden maar er zijn ook beperkingen. Elk historisch pand heeft daarom zijn eigen benadering en maatwerkoplossing voor verduurzamen.

De ambitie aan het begin van dit project was om grote stappen te zetten op het gebied van verduurzaming. En dat is gelukt bij deze woning door het installeren van een hoog temperatuur Lucht/Warmtepomp is de woning van het gas af. En door de zonnepanelen op het dak wordt de energie duurzaam opgewekt.

Doordat er een hoog temperatuur Warmtepomp is geïnstalleerd hoefde het leidingwerk en bestaande radiatoren niet vervangen te worden.

 

Extra: witte Dakbedekking & Accu pakket 

Er is gekozen om het dak te voorzien van witte dakbedekking. Met deze witte dakbedekking wordt onder andere het rendement van zonnepanelen verhoogt.

Witte dakbedekking reflecteert warmte en hierdoor is de temperatuur een stuk lager. Dankzij een koeler dak functioneren zonnepanelen beter. En de reflectie van witte dakbedekking wordt deels weer opgenomen door de zonnepanelen.

Ook is er een thuisaccu pakket geïnstalleerd met een vermogen van 30 kWh.

 

Update 19 augustus 2019

Mooi artikel van Ambrava (leverancier Warmtepomp) over het verduurzamen van dit monumentale pand in Leeuwarden: link

 

Installatiewerkzaamheden


Hieronder staan de uitgevoerde installatiewerkzaamheden. Met daarbij de gebruikte producten.

 

 

 

 • Elektrische installatie

  • Verdeelinrichting: Hager IP30 verdeler
  • Verlichting
  • Extra aansluitpunten & schakelmateriaal

 

 

  • Montagemateriaal
  • Merk: ESDEC
  • Type: Flatfix – plat dak opstelling

 

  • Omvormer
  • Power optimizers:  Solar Edge P370
  • Aantal: 19
  • Omvormer: Solar Edge SE5K E-Series
  • Aantal: 1

 

  • Extra
  • Thuisaccu pakket: 30 kWh.
  • Witte dakbedekking

Foto's oplevering


Foto's installatiewerkzaamheden


Toegepaste installatieproducten

installatiewerkzaamheden

Samsung - Lucht Water Warmtepomp


Samsung heeft speciale een tak voor het ontwikkelen van energiezuinige klimaatbeheersing zoals Warmtepompen.

 

DVM S lucht warmtepomp

Bij deze woning in Leeuwarden is gekozen voor een Lucht/Water Warmtepomp van Samsung in combinatie met een hoge temperatuur (HT) Hydro Unit. Op het dak zijn hiervoor twee buitenunits geplaatst. Verder staan in de woning twee boilers voor het verzorgen van het warm water voor verwarming en sanitair.

De warmtepomp haalt de warmte uit de lucht. De Samsung DVM S warmtepomp is een zeer energiezuinige en duurzame verwarmingssysteem. De Samsung DVM S kenmerkt zich door hoge rendementen en zeer goede verwarmingsprestaties. Zelfs bij zeer lage buitentemperaturen wordt de woning warm. Gemiddeld draait het systeem met een COP van rond 4.5 (rendement 450%). Dit betekent dat dit warmtepompsysteem meer dan 4 keer zoveel energie geeft als dat het gebruikt.

 

Warm water tot 80°C

Met de compacte Samsung Hoge Temperatuur (HT) Hydro Unit wordt, in combinatie met het duurzame DVM S Warmtepomp, water opgewarmd tot 80°C. Dit gebeurt op uiterst energiezuinige wijze en zonder tussenkomst van andere verwarmingsbronnen. De COP zal hierdoor wel iets lager zijn.

De HT hydro module is de perfecte en uitermate comfortabele oplossing in oudere woningen waarin hoge temperatuurverwarming noodzakelijk is.

Hierdoor is deze warmtepomp ook zeer geschikt om de CV ketel te vervangen zonder radiatoren en leidingwerk te vervangen.

 

 

 

Zonnepanelen van Suntech


Op deze woning Leeuwarden zijn  19 x Suntech STP310S-20/Wfhb Hypro Mono zonnepanelen met een vermogen van 310 Wp. De zonnepanelen worden geplaatst in combinatie met Power Optimizers. Hierdoor werken de zonnepanelen individueel. Schaduw heeft daardoor veel minder negatief effect op de totale opbrengst.

Deze zonnestroominstallatie heeft een totaal vermogen van 5.890 Wp. De verwachte jaaropbrengst is bij deze installatie 5.410 kWh.

 

Suntech Solar

Suntech is een van de oudste zonnepaneelfabrikanten in de wereld. Het bedrijf is opgericht in 2001. Het staat bekend als een A-merk en een echte koploper op het gebied van technologische ontwikkeling in de zonne-energie branche.

Sinds de oprichting van het bedrijf is er een nauwe samenwerking tussen de R&D afdeling en de Universiteit van New South Wales in Australië welke gespecialiseerd is in zonne-energie.

 

De Suntech STP310S – 20/Wfhb Hypro is een 120-cels monokristallijn zonnepaneel met Half Cell technologie. Dit unieke cel ontwerp zorgt voor minder weerstand in het paneel. Dit resulteert in minder verlies. Het paneel heeft een vermogen van maar liefst 310 Wp. Uiteraard bezit dit zonnepanelen alle belangrijke certificaten en keurmerken, heeft het een vermogensgarantie van 25 jaar en een productgarantie van maar liefst 12 jaar. De Suntech 310 HyPro is hiermee een hele interessante keuze als u op zoek bent na een A-merk hoogrendementspanelen.

 

 • Koploper in technologische ontwikkelingen
 •  25 jaar vermogensgarantie
 • 12 jaar productgarantie

 

 

 

 

Power Optimizers


In verband met schaduw op het dak is achter elk zonnepaneel een SolarEdge Power-Optimizer geplaatst. Met SolarEdgie Power-optimizers wordt uit elk paneel de maximale opbrengst gehaald. Schaduw en/of vervuiling hebben zo veel minder effect op de totale opbrengst.

Bij zonnepanelen met een string-omvormer (dus zonder Power-optimizers) wordt de opbrengst bepaald door het zwakste zonnepaneel. Dus het het paneel in de schaduw. Door de Power-optimizers worden zonnepanelen intelligent en produceren ze meer vermogen in vergelijking met een traditioneel string omvormer systeem.

SolarEdge is kwaliteit, op de omvormer zit standaard 12 jaar fabrieksgarantie. De optimizers hebben zelfs standaard 25 jaar fabrieksgarantie.

 

Online monitoring

De optimizers geven ook zeer nauwkeurige informatie over de werking van elk individueel zonnepaneel. Met de online monitoring tool van SolarEdge ziet u de totale opbrengst en de opbrengt per zonnepaneel.

 

 

 


Op zoek naar een vertrouwd installatiebedrijf voor het verduurzamen van uw monument, historisch pand of oude woning?

Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Wij geven u altijd eerlijk en persoonlijk advies op maat voor het verduurzamen van uw woning in Friesland.

Wij verduurzamen woningen onder andere in Harlingen, Franeker, Bolsward, Leeuwarden, Sneek, Dokkum, Joure, Heerenveen, Wolvega, Drachten en Lemmer. 

 

Contact

 

Technisch zeker. Persoonlijk warm.
X