Koolmonoxide campagne van de Brandweer Nederland

Brandweer Nederland en de Nederlandse brandwonden stichting zijn deze week met een extra campagne gestart om de gevaren van koolmonoxidevergiftiging onder de aandacht brengen.

Download magazine

 

 

Lees het magazine: Stop CO-vergiftiging.

 

Stookseizoen

Bij de start van het stookseizoen (als het kouder wordt en de verwarming weer aangaat) komt namelijk vaak gebrekkig onderhoud en andere mankementen aan de CV-ketel aan het licht. 

Eén van de gevaren van gebrekkig onderhoud aan de CV-ketels is dat de kans op een koolmonoxidevergiftiging toeneemt.

 

 

De gevaren van koolmonoxide

Tijdens de verbanding van gas komt er koolmonoxide (CO) vrij.  Bij een te hoge concentratie koolmonoxide in combinatie met een lekkage van bijvoorbeeld rookgasafvoer kan dit zorgen voor een zeer gevaarlijke situatie.

Wanneer de rookgassen  niet goed naar buiten worden afgevoerd en in de woning komen, kan het reukloze koolmonoxide erg gevaarlijk zijn. Jaarlijks krijgen hierdoor honderden mensen te maken met blootstelling aan koolmonoxide, en zijn er ook dodelijke slachtoffers te betreuren. 

 

 

Laat uw CV-ketel periodiek onderhouden

Tijdens het periodiek onderhoud wordt de CV-ketel geïnspecteerd op een veilige werking. Ook wordt de rookgasafvoer gecontroleerd. Met periodiek onderhoud bent u verzekert van een een veilige CV-ketel. 

Daarnaast raden wij altijd aan om een koolmonoxidemelder op te hangen. Mocht er toch koolmonoxide ontsnappen dan zal de melder afgaan. 

 

 

Magazine

Via de brandweerposten, GGD’s, politie enz. wordt een magazine verspreid over de gevaren van koolmonoxide. Dit magazine is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting. 

In het magazine leest u alles over de gevaren van koolmonoxide.

 

Download magazine