Prinsjesdag 2023 & miljoenennota – op het gebied van verduurzaming

Op Prinsjesdag 2023 heeft de regering haar plannen voor 2024 naar buiten gebracht. Wij zetten de belangrijkste punten op gebied van verduurzaming, subsidie en zonnepanelen voor u, zowel consumenten als zakelijke klanten, op een rij:

 

 

Zonnepanelen – Salderen voordeliger

Mensen met zonnepanelen profiteren in 2024 dat de energiebelasting op elektriciteit minder snel omlaaggaat. Hierdoor pakt voor hen de salderingsregeling positiever uit voor zonnepanelenbezitters.

Een verandering van de energiebelasting op elektriciteit heeft directe invloed op het salderen en daarmee de terugverdientijd van zonnepanelen voor consumenten.

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen op het dak, wordt de terugverdientijd korter.

 

 

 

Energieprijsplafond verdwijnt in 2024

Tot en met 31 december 2023 geldt er in Nederland een prijsplafond op gas en stroom. Hierdoor betaalt u de tarieven van het prijsplafond ook al stijgen de energietarieven. Door het prijsplafond krijgen huishoudens korting op de energierekening.

Het energieprijsplafond zal verdwijnen in 2024. U krijgt geen korting meer op de gasprijs en stroomprijs. U betaalt de prijs zoals die is vastgesteld door uw energieleverancier. 

 

  • Heeft u al zonnepanelen? Dan bent u minder afhankelijk van de stroomprijs, u wekt namelijk zelf uw energie op. Van eventuele prijsstijgingen op stroom heeft u veel minder last.
  • Heeft u nog geen zonnepanelen? Dan is dit het moment om te investeren in zonnepanelen

 

 

Energiebelasting op gas hoger in 2024

Vanaf 1 januari 2024 zal de de energiebelasting (EB) op gas toenemen met 19 procent. Hoe minder gas u verbruikt, hoe minder last u heeft van deze stijging. Een hybride warmtepomp en/of een warmtepompboiler kan u helpen om uw gasverbruik te verlagen. 

Heeft u zonnepanelen en wekt u meer op en u verbruikt? Laat u dan informeren over een warmtepompboiler. Deze is relatief simpel te installeren en kent een lage investering.

 

 

ISDE Subsidie – Warmtepompen, zonneboilers, warmtepompboilers.

Het kabinet stelt de komende jaren opnieuw geld beschikbaar voor de ISDE-subsidie. De ISDE-subsidie is een subsidieregeling voor de verduurzaming van woningen of bedrijfspanden, bijvoorbeeld met een hybride warmtepomp, warmtepompboilers, zonneboiler, enz.

 

 

SDE++ en EIA regeling voor ondernemers

Het kabinet stelt ook in 2024 en 2025 opnieuw subsidie beschikbaar voor de SDE++ regeling. De SDE is de belangrijkste regeling waarmee de overheid de productie van duurzame energie en verlaging van de CO2-uitstoot stimuleert.

Om ondernemers te blijven stimuleren om te verduurzamen, wordt de EIA (Energie-InvesteringsAftrek) tot en met 2028 verlengd. De EIA maakt het voor ondernemers aantrekkelijker om in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen te investeren.

Het aftrekpercentage is in 2023 45,5% en wordt 40% vanaf 1 januari 2024. 

 

 

Wilt u uw woning of bedrijfspand verduurzamen?

In 2024 gaat het energieplafond verdwijnen, de energiebelasting op gas wordt hoger en de terugverdientijd op zonnepanelen wordt korter. Alle maatregelen hebben direct invloed op uw maandelijkse energiekosten. Het blijft dus verstandig om op energieverbruik te blijven besparen en bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren.  

Bij Mensonides Installatie bieden wij voor elke woning u slimme duurzame oplossingen. Zoals de nieuwste generatie zonnepanelen met Microomvormers, Energiezuinige CV-ketel met slimme thermostaat, Warmtepompboiler, Hybride Warmtepompen en 100% Electric Warmtepompen. 

 

Advies verduurzamen