Het prijsplafond voor stroom geldt in 2023 na toepassing van de salderingsregeling

Het was nog even onduidelijk hoe de overheid precies het prijsplafond ging berekenen bij woningen met zonnepanelen. De grote vraag was hoe de regeling zou uitpakken voor huishoudens met zonnepanelen, waarbij huishoudens meer stroom verbruiken dan er wordt opgewekt.

Er komt nu echter nu goed nieuws voor huishoudens met zonnepanelen. Het prijsplafond voor stroom geldt in 2023 na toepassing van de salderingsregeling en daarmee over het netto-verbruik van mensen met zonnepanelen. Dus het totale verbruik minus dat wat is opgewekt.

 

Prijsplafond regeling

Per 1 januari 2023 gaat het prijsplafond in. Dit betekent dat huishoudens tot een verbruik van 2.900 kWh. per jaar de vaste prijs van 40 cent per kWh. Daarboven geldt de marktprijs.

Minister Jetten heeft nu dus laten weten dat het prijsplafond geldt na toepassing van de salderingsregeling en daarmee over het netto-verbruik. Dat is goed nieuws voor huishouders met zonnepanelen

 

Voorbeeld 1:

Als een huishouden 2.000 kWh. teruglevert en 3.000 kilowattuur afneemt bij de energieleverancier, dan is de netto-afname 1.000 kWh. en valt daarmee volledig onder het prijsplafond.

 

Voorbeeld 2:

Als een huishouden 4.000 kWh. teruglevert en 3.000 Kwh. afneemt bij de energieleverancier en er dus sprake is van netto-teruglevering, dan is het prijsplafond voor dit huishouden niet van toepassing.